2017. június 7., szerda

Gyöngéd születés - szülés


"Az újszülött tükör. Az önök képét vetíti vissza. Csak önökön múlik, hogy meg ne ríkassák."

– Frédérick Leboyer

A gyöngéd születés feltételei Leboyer szerint pár pontban összefoglalhatóak:

Nagyon fontos a szülőszoba újszülött igényeinek megfelelő légköre: a vakítóan világító lámpák helyett tompított fények alkalmazása, illetve a kisbaba számára optimális, a megszokottnál pár fokkal melegebb környezet.
A hangos beszéd vagy az éles zörejek kerülése, hiszen ezek megijesztik az újszülött babát. A kísérők halk beszéde vagy a szülők magukkal vitt kedvenc lazító-zenéje nem zavarják a kicsit.
Az újszülöttet közvetlenül a megszületése után finoman érintik, és rögtön édesanyja karjaiba adják, hiszen ott van legjobb helye: hallhatja az ismerős szívdobogást, és érezheti anyja bőrének melegségét és illatát. Szülei érintése és simogatását is élvezheti – ez most mindennél fontosabb számára. Meleg ruhákkal takarják be, hogy könnyebben hozzászokjon a kint uralkodó hőmérsékleti viszonyokhoz. Az első orvosi vizsgálat az édesanyja hasán vagy karjaiban történik, így egy pillanatra sem kell elválasztani őket egymástól.
A köldökzsinórt csak a pulzálás megszűnése után vágják el, így a kisbaba oxigén-ellátottsága jobb, és könnyebben tud átállni az önálló légzésre.
Fontos eleme lehet a gyöngéd születésnek az első fürdetés is, ami minden esetben kiskádban, finom mozdulatokkal kísérve történik. A meleg vízben lebegés emlékezeti a babát az anyaméhben töltött időszakra, és hozzájárul a hőháztartásának stabilizálásához is. Ezután a kicsi visszakerül az édesanyjához, és következhet az első szopizás.



Annyira egyszerű, hogy nem is telne semmibe a megvalósítás. Türelem. Szerénység. Békés szív. És csönd. Könnyed, de hibátlan figyelem. Egy kis okosság, odafigyelés a “másik”-ra. Ó, majd elfelejtettem. Kell még szeretet is. (Frédérick Leboyer)

Előadás a témában, hogyan valósítható mindez meg: Dr. Tornai Péter szülész, nőgyógyász
Június 15. csütörtök 16. óra

Forrás: http://lenardorsi.hu/gyonged-szuletes/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése