2016. június 3., péntek

A kapcsolaton keresztül gyógyító anya

Minden ember őrzi a fogantatása, méhen belüli fejlődése, megszületése és első évei lenyomatát. Az átéltek kihatással vannak testi–lelki fejlődésünkre, egészségünkre, a kapcsolatteremtő és együttműködési képességünkre, a változásokhoz való alkalmazkodásunk alakulására, a kihívásokhoz való viszonyulásunkra. Ez az időszak teremti meg a világba és önmagunkba vetett bizalom és biztonság érzet alapjait.



Anyaként komoly felelősségünk van abban, hogy milyen hatások érik a méhünkben fejlődő magzatot, a megszülető babát, a felnövekvő gyermeket. Ugyanakkor lehetetlen mindig, minden körülmény között az optimális feltételeket biztosítani, hiszen az életünk nagyon összetett, sokféle külső és belső tényező hat egyidejűleg.

Az anyák ereje abban rejlik, hogy a várandósságtól képesek ráhangolódni gyermekükre, felismerni szükségleteiket, igényeiket és a babával való kapcsolaton keresztül kielégíteni azokat. Az anyák gyógyító ereje abban rejlik, hogy azokban az esetekben, amikor nem állnak rendelkezésre az optimális feltételek készen állnak az ártalmak felismerésére, elhárítására vagy minimalizálására, a sérülések gyógyítására.

A baba számára a születés kemény munka, az első elszakadás és gyökeres változás, testileg és lelkileg is megterhelő esemény. A születő babák fokozottan érzékenyek a születés körüli időkben, ezért nem mindegy milyen gondoskodásban és ellátásban részesülnek, mennyire ismerik és veszik figyelembe fizikai szükségleteik mellett pszichés igényeiket is. Az ekkor átéltek életünk minden nagy átmenete, krízise során újraélednek. Sok baba számára a születés trauma, de egyúttal a legelső erőforrás is, hiszen belőle fakad a kitartás és remény képessége, önmagunk hősként való megélése, még a nagyon nehéz születés esetén is.

Ezért fontos a születés-élményt gyermekünk minél koraibb életszakaszában feldolgozni, főként ha adódtak nehézségek a méhen belüli időkben, a születés során, vagy az első órákban, napokban, hetekben, hónapokban.

Ferenczi Beátának, a Renatal kezdeményezés egyik alapítójának előadása abban kíván segítséget adni, hogy felismerjük, hogyan találkozhatunk szülőként gyermekünk születésélményével, milyen jelek utalhatnak az élmény traumatikus voltára. Hogyan segíthetjük az élmény feldolgozását otthon, illetve mikor válik szükségessé megfelelően képzett szakember bevonása.

Ferenczi Beáta klinikai szakpszichológus, családterapeuta és dúla előadása a Születés Hetén: június 15., 17 óra! Mindenkit szeretettel várunk!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése