2016. május 14., szombat

Másállapot(ot) a szülészetben – a szülés, születés minőségének jelentősége

 Az élet oszthatatlan kontinuum, amelyben a legkorábbi tapasztalatoknak is van jelentősége és hatása. Minden ember őrzi a fogantatása, méhen belüli fejlődése, megszületése és első évei lenyomatát. Az átéltek kihatással vannak testi–lelki fejlődésünkre, egészségünkre, a kapcsolatteremtő képességünkre, a változásokhoz való alkalmazkodásunk alakulására, a kihívásokhoz való viszonyulásunkra. A szüléskor elszenvedett traumák társadalmi szintű problémákat is eredményezhetnek, például a gyermekvállalási kedv csökkenését, az életminőség romlását.


Egy gyermek születése a szülők és a gyermek számára egyaránt meghatározó jelentőségű. Az átélt élmények és tapasztalatok hatásairól napjainkra számos kutatási eredmény vált elérhetővé. Az anyák számára a szülésük átélhető passzívan elszenvedett kudarcként, a kontrollvesztettség és kiszolgáltatottság érzésével kísért traumaként. Ugyanakkor lehet egész életet meghatározó csúcsélmény, erőt és kiteljesedést adó esemény.

A pozitív szülésélmény kulcsa az önbizalom és önértékelés növekedése: az, hogy a nők a szülés során képesnek érezték magukat arra, hogy kézben tartsák a fájdalmat, amit megéltek, figyelembe vették igényeiket, kéréseiket és úgy érezték a történéseket képesek voltak befolyásolni.

A szülési traumát előidéző tényezők sokfélék lehetnek. Az anya saját belső feszültségei, megoldatlan problémái és feldolgozatlan korábbi traumái mellett jelentős szerepet játszanak a szülés konkrét történései is, mint például a szülés módja (szülésindítás, császármetszés, vákuum), a szülés során felmerülő komplikációk, a baba és /vagy az anya életveszélyes állapota. A szülés negatív élménnyé válásában központi jelentőségű az, hogy mennyire érezte az anya magát kiszolgáltatottnak, tárgyként kezeltnek, mennyire vették figyelembe a kéréseit, szükségleteit, mennyi információval látták el és bevonták-e a döntési folyamatba, kaptak-e fizikai és érzelmi támogatást. Traumatizáló tényező lehet az egészségügyi szaksegítség agresszív, lekezelő, vagy épp az anya rovására humorizáló viszonyulása.

A szülés során megélt negatív élmények tartós pszichés problémákhoz vezethetnek traumafeldolgozásban jártas szakember bevonását igénybevevő kezelés nélkül.
A baba számára a születés kemény munka, az első elszakadás és gyökeres változás, testileg és lelkileg is megterhelő esemény. A születő babák fokozottan érzékenyek a születés körüli időkben, ezért nem mindegy milyen gondoskodásban és ellátásban részesülnek, mennyire ismerik és veszik figyelembe fizikai szükségleteik mellett pszichés igényeiket is. Az ekkor átéltek életünk minden nagy átmenete, krízise során újraélednek, például amikor bölcsödébe, óvodába, iskolába megyünk, dolgozni kezdünk, párt választunk, gyermeket vállalunk. Kihatással vannak kitartásunkra, állóképességünkre, kihívásokra, és a céljaink elérését nehezítő tényezőkre adott reakcióinkra. Sok baba számára a születés trauma, vagy halálközeli élmény, félelemmel és fájdalommal járó esemény. De egyúttal a legelső erőforrás is, hiszen belőle fakad a kitartás és remény képessége, önmagunk hősként való megélése, még a nagyon nehéz születés esetén is.

Az apák egyre aktívabb szerepet töltenek be mind a várandósság, mind a szülés, mind a gyerek gondozás során. A saját korai élmények újraéledése őket is érinti, a szülésnél támaszt nyújtó apák számára is meghatározó az élmény minősége, ők is traumaként élhetik át saját tehetetlenségüket, amikor párjukat és gyermeküket veszélyben érzik.

Az emberiség jövője, a testi-lelki egészség, az életminőség kulcsa a születés és szülés élménye. A már megtörtént traumák, sérülések felismerése, pszichés feldolgozása, a szülőszerepre való testi-lelki felkészülés, a szülők szülés során betöltött szerepének és felelősségének átértékelése, a pre- és perinatális pszichológia kutatási eredményeinek ismerete és beépítése a szülészeti ellátásba, az anya és a baba valós igényeinek támogatása vezethet a születés és szülés élményének pozitívabbá válásához.

Ferenczi Beáta klinikai szakpszichológus, családterapeuta, dúla


https://drive.google.com/file/d/0B84aBMU3WgHoVTAwQjgzaGhwT0k/view

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése