2014. április 15., kedd

Hordozás története előadás



Május 9. Ifiház Szabó Vera hordozo.hu

Szabó Verát ezen az előadáson hallottam először valamikor 4-5 évvel ezelőtt a Nemzetközi Babahordozó Héten és már akkor tudtam, hogy őt muszáj lesz egyszer Debrecenbe is elhozni. Előadása magával ragadott, az ember kedvet kap egy kis kutatómunkára, hogy még többet megtudjon a babák testközelben való hordozásáról. A babahordozás ősi és teljesen természetes dolog, mégis korunkban tudatosan kell visszahoznunk a gyakorlatba, meg kell tanítanunk egymást és lányainkat miért is fontos ez, illetve hogyan hordozzuk a kisbabánkat testi-lelki egéSZsége érdekében.


Hogyan is felejtettük el a babák testünkön hordozását?

A babakocsit Viktória királynő hozta divatba. Akkoriban a felsőbb osztályokban a távolságtartó gyermeknevelési modell volt az elfogadott. A tehetős családoknál a társadalmi státuszt jelezte, hogy alkalmazottak nevelik a gyermekeket, a családtól részben vagy szinte teljesen elkülönítve. Így aztán a városok egyre több lekövezett utcáján megjelentek a babakocsikat toló dadák. Ez a jómód irigyelt jelévé vált.

A gyermeküket "cipelő" Anyák képe a szegénységgel azonosult. Az alsóbb társadalmi osztályok lenézett szokása volt a gyermekekkel való testközelség: hordozás, együttalvás és szoptatás. (Hiszen a felsőbb osztályokban ez egy külön szoptatós dajka feladata volt - annak (is) jele, hogy még erre is telik.)

Szociológiai alaptétel, hogy a felsőbb osztályok szokásai vonzóak az egész társadalom számára, azokat másolják, azok válnak divattá. Így aztán divat lett a babakocsi és "ciki" a hordozás.

Ma már nem divat a babakocsi, hanem a norma. A legszegényebbek számára is az egyetlen elképzelhető megoldás arra, hogyan lehet gyermekkel közlekedni. (Ugyanakkor az eredendően gyermekközpontú cigány népesség körében még mindig kevésbé terjedt el. !) Divat legfeljebb az, hogy milyen színű, márkájú a babakocsi. Mindez 100 év alatt! Kikopott a közös emlékezetből is a babahordozás. Sok helyen megnézik az utcán gyermekét hordozó szülőt. Mostmár ő a furcsa.


... De most talán megint divat lesz a babahordozás, az új természetesség jegyében. ?

Forrás www.mamami.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése