2015. május 6., szerda

Váltsd az eldobható pelenkád textilre!

Miért jobb a mosható pelenka az eldobható pelenkánál?

Sokaknak a mosható pelenka hallatán még mindig a tetra pelenka és gumibugyi kombináció jut eszébe, nem beszélve a mosásáról, amihez az áztatólavór, főzőfazék, Hypo és egyéb vegyszerek sokasága társul. De a mai, korszerű, XXI. századi mosható pelenkák kezelése egyáltalán nem ilyen bonyolult, és felépítésük, anyaguk is különbözik ez elődeitől, a mosható pelenkázás mára már leegyszerűsödött, és végignézve a kínálatot nem nyűg és gond, hanem szinte öröm és vidámság lett.

Tudtad, hogy :

Egy gyerek a pelenkáskor végéig 5000-7000 pelenkát használ el, ez 1-1,5 tonna szemét ami min. 100 év alatt bomlik el. Az eldobható pelenka gyártásához használt cellulózhoz évi 1 milliárd fát használnak fel!
Gyártása során vegyszerekkel szennyezik a levegőt és a vizeket. Havi több ezer forintos kiadást jelent, ehhez jön még esetlegesen a popsi törlő és a popsi krém költsége


Ezzel ellentétben a mosható pelenkából a pelenkás korszakra kb. 24 db-ra van szükség, ez kb. 3 napi mosással kalkulálva.
Mosása környezetbarát szerekkel történik, pl. mosószóda és ecet, mely lebomlik a természetben
Egyszerre nagyobb beruházást jelent, de pár hónap alatt megtérül, több gyereket is kiszolgál.

10 érv a mosható pelenkák mellett:
  • jobb a baba bőrének
  • sokkal olcsóbb (eldobhatóból kb. 400ezer forintot költ el egy átlagos család, mire a baba szobatiszta lesz)
  • szép, és divatos
  • kényelmes
  • ortopédiailag előnyös, mert megfelelő terpesztartást biztosít
  • nem okoz hosszú távon sem egészségügyi problémákat
  • hamarabb lesz a baba szobatiszta
  • kisfiúknaál még nagyobb jelentősége van a herék hűvösebben tartása miatt (eldobható pelenkában 1-2 fokkal van melegebb
  • 100%-ban újrahasznosítható
  • az előállításához nem kell pusztítani a természetet
  • nem tartalmaz vegyszereket, nem kell vasalni, nem kell kézzel öblögetni, és fehéríteni sem kell, összegezve nem okoz sokkal több házimunkát.


A Women’s Environmental Network 1991-es felmérése szerint az eldobható pelenkák gyártása és használata 20-szor annyi nyersanyagot, 3 és félszer több energiát és kétszer annyi vizet igényel, mint a textilpelenkák gyártása és mosása. Az eldobhatók miatt elszennyeződő víz pedig nagyobb arányban tartalmaz veszélyes anyagokat. Ráadásul a hulladék kezelése csak a legfejlettebb országokban megoldott. Nálunk még közelében sem járunk a korszerű hulladékfeldolgozásnak, a pelenkák egyszerűen a szemétlerakókban halmozódnak.
Egy gyermekről kb. 1 tonna az elhasznált pelenka mennyisége. Az éves születések száma Magyarországon közel 100 000, vagyis évente 100 000 tonna eldobható pelenkát tárolunk lerakókban. Elképzelhetetlen szeméthalom, pedig van más választás is.

Születés Hete 2015 Öko Mama Öko Baba - válts Te is moshatóra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése